Străjerii, Helt, Chris, erezia grosolană şi evanghelia autosugestiei

În afară de câteva comentarii pe fugă, am stat deoparte în controversa legată de aderarea lui Iosif Ţon la mişcarea Străjerii. Am citit potopul de articole, comentarii, scrisori deschise, clarificări şi (ne)lămuriri ce au circulat pe net în ultimele 3 săptămâni şi îmi e tot mai clar că prin legătura vădită cu impostorul Chris, falsa lui evanghelie,  Străjerii şi implicit Iosif Ţon (până când nu există o delimitare clară, a dumnealui personală şi a mişcării cu care se identifică, de Chris) au intrat pe tărâmul cele mai spurcate erezii. Dacă am fi în Evul Mediu, am vorbi despre Chris şi aderenţii săi români din gruparea Străjerilor la timpul trecut, contemplând cenuşa rugurilor odată aprinse şi mistuitoare!

Dacă vi se pare că folosesc un limbaj prea dur, vă invit să daţi o fugă pe blogul lui Marius Cruceru, să ascultaţi cele două fişiere sau să lecturaţi transcriptul în format pdf. E vorba despre o predica a unuia Helt. Există referiri la Chris şi reiese că există o clară continuitate şi concordanţă teologică între cei doi eretici.

Ca “teaser”, îngroziţi-vă citind o selecţie personală…

––––––––––––––––––––––-

“Pastorul Chris ne-a învăţat că un câine naşte un câine, din pisică iese pisică. Când întrebi oamenii: „La ce dă naştere Dumnezeu?” şi ei răspund: „Dumnezeu dă naştere unei fiinţe umane”. Nu este adevărat. Dumnezeu nu naşte oameni; un Dumnezeu dă naştere unui dumnezeu.- Aleluia! Aşa că tu eşti un dumnezeu. Asta nu o spun eu, ci Biblia pe care o citiţi voi. Puteţi să citiţi asta. – Ioan 10: 34 Isus a spus: „Sunteţi dumnezei.” Care este caracteristica de bază a unui dumnezeu? Caracteristica principală a lui Dumnezeu este că El este Creatorul.

“Mulţi dintre cei care sunt aici sunteţi aproape de miracole. Tot ceea ce trebuie să faceţi este să începeţi să rostiţi Cuvântul lui Dumnezeu.-Amin, amin! – Amin? – Amin, amin! Trebuie să începeţi să vorbiţi Cuvântul lui Dumnezeu.”

“De unde vine Duhului lui Dumnezeu când conduceţi pe cineva la Domnul? Să îl luăm ca exemplu pe pastorul Răzvan pe care eu îl conduc la Domnul. De unde vine Duhul lui Dumnezeu? Din cer? De unde vine? Vine din ceruri când se converteşte? Nu.- Din mine. Din cel care se roagă. – Da. Duhul Sfânt purcede din mine în tine. (Nu pleacă, purcede, iese, ţâşneşte, se multiplică prin Cuvânt.) Tu eşti un duh dătător de viaţă, eşti un mântuitor.”

“Când Dumnezeu a creat acest vechi univers a vorbit şi a zis: Să fie lumină. De unde a venit lumina? A venit din interior. Noi având acelaşi Duh pe care-L are Dumnezeu avem Duhul lui Dumnezeu înăuntrul nostru, astfel că tot ceea ce ne dorim în viaţă avem înăuntru. Ce doriţi? Doriţi să aveţi un milion de oameni în biserica voastră? Ce vreţi? Ce vrei să vezi în familia ta? Ce vrei să vezi cu privire la veniturile tale? Ce vrei să vezi cu privire la sănătatea ta? Este în gura ta. Nu trebuie să te uiţi departe. Dumnezeu nu este acolo. Tu nu vii la Dumnezeu. Dacă te rogi şi spui: „Tată, Îţi mulţumim că putem veni la Tine.” Nu poţi veni la Dumnezeu. Dumnezeu este deja în tine. Cum se poate să vii la Dumnezeu dacă Dumnezeu este înăuntrul tău?”

“Dacă vreau să ştiu unde este Dumnezeu… Dumnezeu este înăuntrul vostru în fiecare din voi. Este doar 50% în voi? Este 80% în voi? Sau este 100% în voi? El este 100% în voi.- Amin!”

“Tu poţi crea orice. Puteţi crea orice. Ce vreţi? Este în gura voastră.”

“Dacă îi tai mâna pastorului Chris vei vedea cum iese Cuvântul lui Dumnezeu pentru că tu eşti Cuvântul lui Dumnezeu. Ştiai? Tu eşti Cuvântul lui Dumnezeu făcut trup.- Aleluia! – Amin. Cuvântul spune asta nu eu. Biblia spune că Isus este Cuvântul întrupat şi tu eşti Cuvântul întrupat. Aleluia!”

“Uită-te în oglindă şi păstrează contactul vizual şi vorbeşte duhului tău; rosteşte ceea ce vrei să vezi. Spune: „Sunt bogat; eu sunt un om de succes; cel care este în mine este mai mare decât cel care este în lume.” vorbeşte-i omului dinlăuntru. Repetă acest lucru. Începe doar cu zece minute şi gradat mergi spre o jumătate de oră pe zi.”

–––––––––––––––––––––––––––––––-

“Voi nu aţi auzit ceva nou. De când umblăm aici tot asta am auzit.” – Nelu Demeter

24 de gânduri despre „Străjerii, Helt, Chris, erezia grosolană şi evanghelia autosugestiei

 1. Alin Cristea spune:

  Expresia „îmi e tot mai clar” e… superfluă.

  Încă din 27 noiembrie ai făcut declarații categorice la adresa Mișcării Străjerilor: „În cazul de faţă lucrurile consider că sunt cât se poate de clare: evanghelia Străjerilor este una falsă.”

  Dacă îți era „cât se poate de clar”, adică e vorba de superlativ, de unde să mai încapă ceva de felul „tot mai clar”?

  Poate vrei să spui: Mi se confirmă convingerile cu privire la…

  Iar declarațiile tale nu au fost „pe fugă”. Te-ai înțepenit ZDRAVĂN și le-ai scris.

  Cît despre blogul lui Marius Cruceru, acesta nu este deloc un loc de informare al celor ce doresc să cunoască informații care pot fi verificate.

 2. natanm spune:

  Mulţumesc pentru analiza retorică şi politică, ce deturnează perfect atenţia de la subiectul postării mele spre nişte chestiuni de formă pe care le suprainterpretezi ideologic. Expirată, manipulatoare şi plictisitoare manevră…
  Iată o mişcare îmbătată de cea mai grosolană erezie posibilă şi tu speculezi sensurile ascunse ale expresiei “îmi e tot mai clar”. No further comment.

 3. Gabi Macovei spune:

  Natan, niste argumente aducem si noi? Ceva serios, ceva care sa merite atentie. Pe bune!

 4. natanm spune:

  Gabi, la ce argumente te referi? Vrei reflecţiile mele teologice pe marginea extraselor din “predica” lui Helt? Trag nădejde că cei care trec pe-aici au bunul simţ (teologic) să sesizeze grotescul afirmaţiilor şi să amuşine erezia grosolană. Nu cred că e nevoie de o analiză pe text.
  Logica mea e una simplă.
  1. Chiar dacă, din câte am citit şi văzut, mişcarea Străjerii există de dinainte de asocierea cu Chris, e clar că prin participarea liderilor ei la conferinţele cu Chris, prin tipărirea şi distribuirea entuziastă a cărţilor lui, prin promovarea ucenicilor săi (Helt) în cadrul bisericilor/conferinţelor lor, Străjerii SE IDENTIFICĂ CU CHRIS ŞI EREZIILE CRASE ALE ACESTUIA. Atenţie, Străjerii ca mişcare, Străjerii-prin reprezenţii-lor! Nu neg că există oameni din interiorul mişcării care nu au de a face şi nu vor să aibă de a face cu ereziile lui Chris.
  2. Iosif Ţon se identifică cu Străjerii. Până la o delimitare clară de Chris şi ereziile acestuia, cred că suntem îndreptăţiţi să spunem că Iosif Ţon s-a alăturat unei mişcări care promovează erezia. Până acum nu am cunoştinţă ca Iosif Ţon să fi condamnat asocierea cu Chris şi erezia acestuia şi să se fi delimitat (cel puţin) de facţiunea pro-Chris din mişcarea Străjerii.

  • Alin Cristea spune:

   1. Care sint reprezentantii Strajerilor?

   2. Care sint declaratiile lor?

   3. Care lideri au participat la conferintele cu Chris? Cind?

   4. Care este factiunea pro-Chris?

   5. Daca Iosif Ton s-a asociat cu factiunea contra-Chris, mai rămîn în picioare acuzațiile care i se aduc? Care dintre ele?

   6. Cum putem sa lucram cu informatii ambigue? Paul Negrut spune ca Iosif Ton a trecut la carismatici, Marius Cruceru ca Iosif Ton e acum membru intr-o biserica penticostala. In care?

   • natanm spune:

    1. Printre altii, Nelu Demeter, Ilie Popa, Ioan Peia “fondatori mişcarea Străjerii”- http://www.youtube.com/watch?v=FhIJEW0j1lk&feature=related), poate si Razvan Mihăilescu
    “Liderii spirituali ai acestei mişcari şi slujitorii Domnului, Nelu Demeter, Nelu Peia şi Ilie Popa sunt asociaţi şi în colaborare cu Mişcarea de trezire din alte parţi ale lumii (Nigeria, Africa de Sud, Uganda, America Latină, Egipt şi ţările ex – sovietice). Ceea ce am remarcat în evlouţia lucrării de trezire din Romania urmărind transmisiile conferinţelor şi chiar a Şcolii de Vindecare şi Eliberare prin Cuvântul lui Dumnezeu este roada, care la urma urmei califică orice om şi orice lucrare. Ceea ce văd eu la Nelu Demeter (pentru că pe el îl cunosc personal şi mai îndeaproape fiind un fost angajat al Societăţii Misionare Române în care am lucrat) este darul lui excepțional de consilier spiritual.” – Iosif Ţon
    (http://www.strajeri.ro/index.php?option=com_content&view=article&id=94:de-ce-sunt-carismatic&catid=40:rezumat&Itemid=64)

    2. “Am plecat de aici (de la conferinţele cu Chris – nota mea) configurat (sic!) – Nelu Demeter; dupa predica lui Helt, Nelu Demeter spune: “Voi nu aţi auzit ceva nou. De când umblăm aici tot asta am auzit.” În multe din înregistrările video postate pe net, Peia, Demeter, Popa apar împreună (http://www.youtube.com/watch?v=HujislpMmtc&feature=related). Nu cred că e nerezonabil să conchid că dacă ar fi împărţiţi în chestiunea asocierii sau delimitării de Chris nu ar arăta atâta unitate în public.

    3. În mod sigur Nelu Demeter, Răzvan Mihăilescu. http://www.youtube.com/watch?v=PPWHxI-8_uw

    4. (Cel puţin) cei aflati sub influenţa lui Nelu Demeter şi a lui Razvan Mihailescu; participanţii la conferintele cu Chris de la Johannesburg care au muşcat din momeală; cumpăratorii cărţuliei lui Chris şi Rapsodiei lui tradusă in română, cu un titlu stupefiant, “Rapsodia realităţii” . Şi Domnu-i mai ştie câţi alţii…

    5. Mai întâi să-şi clarifice poziţia faţă de asocierea Străjerilor cu Chris şi să răspundă întrebărilor şi nedumeririlor exprimate de Radu Gheorghiţă şi Dănuţ Mănăstireanu.

    6. Nu mă interesează unde e carnetul membral, fizic, al lui Iosif Ţon în momentul de faţă.

 5. Liviu spune:

  Nu trebuie neaparat sa ai nu stiu ce pregatire teologica, ca si credincios evanghelic poti observa, fara nici o indoiala, erezia propovaduita de acesti „minunati apostoli” din vremurile pe care le traim; raportate la invatatura sanatoasa a Sfintei Scripturi, tot ce afirma ei este de-a dreptul grotesc(ce argumente sa mai aduci unor asemenea tampenii?!)

 6. Gabi Macovei spune:

  Nu Natan, nu exegeza pe text ci argumente pentru prima parte din articolul tau, pentru ca eu nu sunt hot pentru ca am un prieten despre care toata lumea stie ca e hot. Dumnezeule, la cate patinaje, prostii, erezii de cartier, traditii tampite se aud si se intampla in fiecare zi in bisericile noastre cum ar trebui sa ne judecam singuri? Argumente sau totul e praf in vant.

  • natanm spune:

   “Îmi e tot mai clar că prin legătura vădită cu impostorul Chris, falsa lui evanghelie, Străjerii şi implicit Iosif Ţon (până când nu există o delimitare clară, a dumnealui personală şi a mişcării cu care se identifică, de Chris) au intrat pe tărâmul cele mai spurcate erezii.”

   Asta trebuie argumentat? Ok. Nu te-a lămurit comentariul meu la prima ta intervenţie? Ce vrei mai mult? Pe bune că nu înţeleg. Vrei youtuburile cu Demeter, unul dintre fondatorii mişcării, în care îşi arată simpatia (puţin spus) faţă de Chris şi Helt? I-ai văzut pe Demeter, Răzvan Mihăilescu şi ceilalţi în clipul cu delegaţia română la Johannesburg, la conferinta scolii de vindecare cu Chris? Dar extrasele din predica lui Helt, tradusă de Răzvan Mihăilescu, le-ai citit? Ai citit declaraţia de la urmă a lui Nelu Demeter? Ai cunoştinţă de faptul că Demeter promovează o carte scrisă de Chris şi tradusă în română? Pe bună, am senzaţia că te încăpăţânezi să nu vezi ce e de ordinul evidentului. Dă frate nişte gugăluri şi iutuburi şi ai să te încarci cu destule arumente.
   Open your eyes, my friend!

  • natanm spune:

   Incă ceva…
   Prin identificarea cu o mişcare ai cărei lideri (cel puţin unii) promovează erezia acestui impostor african, până la o delimitare clară, Iosif Ţon, ca aderent al mişcării, poate fi privit cu îndreptăţită suspiciune.
   Iosif Ţon nu are un prieten, ca in analogia ta. Iosif Ţon a aderat la această mişcare. Se identifică deci cu ea.

   • Alin Cristea spune:

    La care miscare a aderat Iosif Ton?

    Noi stim de Miscarea Strajerilor, din ROMANIA.

    Tu cum de ajungi tot prin… Africa ?

    Si unde ai fost pina acuma, pazitorule al teologiei baptiste din Romania?

    Ca doara Miscarea Strajerilor e de ani buni.

 7. natanm spune:

  Hai că devine repetitivă discuţia. Şi pe deasupra, nu sunt nici birou de informaţii, nici nu sunt în faţa unui complet de judecată în faţa căruia să dau socoteală. Ce am avut de spus, am spus. Ce am avut de demonstrat, am demonstrat cât am putut mai bine.

 8. natanm spune:

  “Pot să vă spun că tot ce am cunoscut în ultimele câteva săptămâni despre Nelu Demeter şi despre mişcarea străjerilor m-a convins şi mai mult că Dumnezeu ne-a făcut ca să venim împreună şi să lucrăm împreună.” – Iosif Ţon, http://mariuscruceru.ro/2010/12/07/parabola-conducatorului-auto/

  QED

 9. natanm spune:

  “Străjerii şi-au început mişcarea lor de vindecare prin eliberare şi de umplere cu Duhul Sfânt şi de revitalizare a vieţii cu Dumnezeu acum cinci ani. Câţiva dintre liderii mişcării au făcut prima lor vizită la pastorul Chris în Africa acum un an şi jumătate! Când au văzut ce se face acolo, au exclamat: ”Dar noi facem lucrul acesta de ani de zile!” Prin urmare, ei n-au adus din Africa nici ideea de bază a lucrării lor şi nici modul de manifestare, chiar dacă au încercat mici acţiuni de imitaţie, dar nu de esenţă.” – Iosif Ţon, http://mariuscruceru.ro/2010/12/07/parabola-conducatorului-auto/

  Mici acţiuni de imitaţie… 🙂 Ridicol!

 10. Gabi Macovei spune:

  Nu ai de ce sa te iriti Natan, si asculta-ma te rog:
  Au strajerii o teologie afirmata public? Nu stiu asta si nu cred, se declara a fi o miscare.
  Ce facem, ii judecam pentru ce se intampla in Africa? Dumnezeule, bisericile baptiste din Africa le baga in buzunar pe penticostalele noastre. Niciunul dintre cei care il judeca pe Ton nu au luat in considerare contextul social, religios si regional romanesc. Nimeni nu s-a gandit ca teologia lui Chris s-a format FOARTE usor pe un background al misticismului african, unde oricum fiecare biserica are cateva traditii locale cat se poate de personalizate. Chestia asta cu erezia lui Ton pentru ca se asociaza cu niste mistici de la mii de km distanta nu tine. Intelectul lui nu ii permite sa faca asa ceva, formarea lui spirituala nu ii permite sa se manifeste ca si Chris, contextul spiritual romanesc, cu blocajul de rigoare, nu ii va permite derapaje exagerate.

  • Otniel Veres spune:

   in primul rind nu stiti dvs. ce ii permite intelectul lui Iosif Ton. se pare ca ii permite multe, ba chiar si sa se uneasca cu sotul sau, Cristos.
   in al doilea rind, dupa cum se vede, contextul spiritual romanesc permite derapaje exagerate.
   sau ce ati vazut pina acum le considerati normale? spuneti-mi va rog de ce argumente aveti nevoie de ex. cind vedeti un filmulet ca si acela cu profetia celor 20 de fecioare a lui Demeter?
   ce facem cu argumentul bunului simt? nu ne spune si firea, vorba aia, ca nu e in regula ceva?
   daca la cite filmulete, texte ale acestor oameni, marturii s-au prezentat vom tot cere argumente si motive inseamna ca ceva nu e in regula cu discernamintul nostru.
   asta nu inseamna ca nu trebuie si o analiza riguroasa a acestor fapte. asta e altceva

  • natanm spune:

   Îi judecăm pentru asocierea cu organizatia eretică de manipulare in masă numită “Christ Embassy” condusă de impostorul Chris Oyakhilome. Reciteşte mai sus în ce constă această asociere.
   Răzvan Mihăilescu, unul dintre păstorii cu vizibilitate în mişcare, de la Râul Vieţii, Bucureşti, postează pe site-ul bisericii Proclamaţiile lui Chris, un text toxic, dezastruos teologic. N-ar fi nerezonabil să tragem concluzia că acesta reflectă orientarea teologică a celor ce aparţin mişcării?
   Teologia cuiva se vădeşte în practica respectivului. Nu am nevoie de o teologie afirmată formal public, dacă am practica unei persoane şi mişcări, ca să emit o judecată asupra lor. Praxisul este oglinda sau, poate mai exact, “carnaţia” teologiei unei persoane, biserici sau mişcări. Practica Străjerilor, surprinsă în multimea de inregistrari audio/video nici nu mai necesita comentarii.
   Si cu ce ar schimba fondul chestiunii o analiză ce ar lua în considerare “contextul social, religios şi regional românesc”?
   Cu ce schimbă fondul chestiunii o analiză ce ar lua în considerare faptul că “teologia lui Chris s-a format FOARTE usor pe un background al misticismului african, unde oricum fiecare biserica are cateva traditii locale cat se poate de personalizate“?
   Vor fi analizele socioreligioase, socioculturale utile, dar cred că discuţia ar trebui să rămână concentrată asupra TEOLOGIEI. Or teologia chrisiană cu care se identifică străjerimea este un amestec toxic de erezii.
   Ţon s-a identificat cu Străjerii care fac de ani de zile ce se face în Africa prin Chris. “Câţiva dintre liderii mişcării au făcut prima lor vizită la pastorul Chris în Africa acum un an şi jumătate! Când au văzut ce se face acolo, au exclamat: ”Dar noi facem lucrul acesta de ani de zile!”” – Iosif Ţon.
   Vei fi surprins câte îi permite intelectul fratelui Ţon. Şi spre bine şi spre rău şi penibil…
   Dacă nu ai făcut-o până acum, citeşte ultima depeşă a dânsului şi reacţiile pe care le-a stârnit şi le va stârni (şi mă refer în special la cele articulate, temeinice).

   • Alin Cristea spune:

    Comunicatul Strajerilor precizeaza:

    „Miscarea Strajerilor din Romania este independenta de orice alte miscari spirituale din Africa sau America.”

    Toata constructia denigratoare pe baza de asocieri pica.

    Ce limba vorbim de acum incolo?

   • Multi fac ceva si apoi spun: „Nu stiu, nu am nicio legatura”… Realitatea nu sta doar in a vorbi.

   • sandu spune:

    aline nu are rost sa aperi ceva ,ce nu poate fi definitit ,decit tocmai din marturisirea lui nelu demeter cind a aratat cit de miscat a fost dupa prima conferinta la care a participat el si ilie si cind au decis sa se asocieze sa faca si ei ce au vazut acolo ,informeazate de prima conferinta de la baile felix ,in care a prezentat realizarile lui criss in africa ,si incerca sa arate ca acest lucru e posibil si la noi ,apoi urmareste revista „scolii de vindecare” si vei regasi sloganurile lui criss in afirmatiile strajerilor
    si astfel vei gasi ca grupul de rugaciune a strajerilor a devenit de fapt o filiala a scolii de vindecare a lui criss din africa (fara suparare dar urmaresc atent acest grup ,care merge foarte paralel cu adevarul )

 11. natanm spune:

  Referitor la comunicat, am citit şi eu afirmaţia legate de independenţa Străjerilor de….
  Dar “asocierea” – termenul folosit de mine pe tot parcursul acestei controverse – nu trebuie să fie neaparat formală, la nivel instituţional. Cine poate contesta că nu au niciun act de afiliere formală la Christ Embassy? Cine poate contesta că nu sunt dependenţi legal, financiar, instituţional de Christ Embassy şi Chris din Africa?
  Ceea ce comunicatul nu neagă este asocierea – prin participarea liderilor la conferinţele cu Chris, prin traducerea cărţilor lui, prin semnalarea continuităţii teologice între predica lui Helt şi mesajul pe care Străjerii l-au auzit “de când venim aici” şi între fenomenul Chris din Africa şi manifestările lor autohtone (vezi declaraţia lui Iosif Ţon) – cu Chris şi Christ Embassy.
  Asocierea, în accepţiunea mea, poate fi şi formală, instituţională, dar şi informală, constând în acceptarea şi asumarea influenţei, gândirii, practicilor unei persoane/mişcări. De o astfel de asociere informală îi acuz pe Străjeri şi de această asociere nu s-au delimitat clar nici până astăzi! Deci din punctul meu de vedere, postul de faţă şi comentariile mele nu pică. Stau în continuare în picioare.
  În lumina acuzaţiilor ce li s-au adus, inclusiv cea formulată de mine, de ce nu s-a articulat o DELIMITARE CLARĂ de Chris şi Christ Embassy?

  Dacă eu aş fi acuzat că mă asociez cu o mişcare de manipulare în masă, cu un eretic şi şarlatan, aş fi fost mult mai clar şi mai explicit în comunicatul pe care l-aş fi dat.

 12. estera spune:

  nu va mai raciti gura degeaba ……strajeri pleaca din nou in africa

 13. estera spune:

  am pe cineva la viena care e strajer si mia spus ca vor pleca in primavara ,in martie probabil in africa

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google

Comentezi folosind contul tău Google. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

Conectare la %s

%d blogeri au apreciat: