Brooke Fraser – „Albertine”

"Albertine"Ne place la amandoi Brooke Fraser, si mie si Ligiei (care e cea mai nerabdatoare sa vada postul asta suit pe Gandurar). E calda si „blanda” Brooke, are acel amestec de indrazneala si smerenie in sunetul ei pe care il apreciez tot mai mult si il gasesc tot mai putin in ultima vreme la artistii crestini. Dar cine e Brooke Fraser totusi? Daca e sa incep cu distinctiile, „Albertine”, ultimul album al nou zeelandezei, a fost votat de catre editorii revistei Christianity Today albumul anului 2008. Si asta e un lucru relativ ciudat, fiindca „Albertine” a aparut de fapt in 2006 in Noua Zeelanda, dar abia in 2008 valul sonor al albumului a maturat peste urechile americanilor. Brooke e o tanara de 25 ani a carei voce cetitorii ascultatori de Hillsong o pot auzi si pe albumele trupei australiene din 2006 incoace. Cei de la Christianity Today spun in comentariul lor despre ea ca degaja o eleganta si un sound matur prin stilul pop alternativ. Tot cei de la CT o lauda pe Brooke, cu o nota de mirare pe care o consider trist-simptomatica, ca piesele ei sunt impregnate cu expresii ale credintei. Ce vreau sa spun prin asta? (atentie! urmeaza o digresiune 🙂 ) Iata ca am ajuns sa apreciem si sa o subliniem ca pe o laudabila reusita cand dam peste artisti crestini care mai pastreaza „expresii de credinta” in piesele lor! Trist si simptomatic fiindca asta tradeaza gradul de diluare la care a ajuns asa-numita „muzica crestina”. Iata ca teologia de factura experiential-expresiva se infiltreaza in repertoriul nostru muzical. Intalnesc destule versuri in care se vorbeste mult mai putin despre ce facea Dumnezeu in si prin Cristos (in sens generic; ma refer la doctrina in general) si mult mai mult despre cat de confuzi, nesiguri si zgribuliti suntem ca si crestini sau, in cazul unora mai „optimisti”, cat de bine ne simtim („cu alesii Domnului”), ce fain e sa fii iubit si ingrijit de „Taticu” ceresc. Nu ca astfel de lucruri nu au un loc legitim in cantarea noastra Au. Cred insa ca problema e ca am pierdut proportiile si accentul nimerit. It’s not primarily about me, my pain, my gain or my pleasure, but about Him – who He is, what He’s done and what He continues to do in the reality which he governs mightily!

Back to Brooke Fraser… Mie mi s-a lipit inima de 3 piese din „Albertine”:

„Shadowfeet” are o superba orientara escatologica. Tonul e unul…incredintat-apocaliptic, daca mi se permite. „When the world has fallen out from under me, I’ll be found in you, still standing; When the sky rolls up and mountains fall on their knees, when time and space are through, I’ll be found in you”

„C.S. Lewis song”. O spune si titlul. E o piesa cu bine-cunoscutul „insight” al apologeticii lui C.S. Lewis. Va las un citat care desi nu este in mod explicit despre acel intraductibil „joy” lewisian, surprinde bine ideea centrala a piesei: „If I find in myself desires nothing in this world can satisfy, I can only conclude that I was not made for here

„Cărţile sau muzica în care credeam că se găseşte frumuseţea ne vor trăda dacă le-o atribuim lor; nu în ele era ea, prin ele ea se ivise şi prin ele venise dorul. Aceste lucruri – frumuseţea, amintirea propriului trecut – sunt imagini nimerite a ceea ce ne dorim cu-adevărat; dar dacă ele sunt confundate cu lucrul în sine, ele se transformă în idoli tâmpi, sfâşiind inimile închinătorilor lor. Fiindcă ele nu sunt lucrul căutat; ele sunt doar parfumul unei flori pe care nu am mirosit-o, ecoul unui cântec pe care nu l-am auzit, veştile dintr-o ţară pe care nu am văzut-o.”

„Hymn” – o surpriza nemaipomenita. O tanara de 24 ani care face parte din „Christian Contemporary Music” sa scrie un imn? Da, Brooke ne ofera un imn splendid de un echilibru remarcabil. „Hymn” e dovada ca tinerii nu au abandonat cu totul „traditia” (imnica in acest caz). Dimpotriva, o pot folosi ca sursa de inspiratie in proiectele lor creative. Simtiti si voi o nota irlandeza in melodia asta or is it just my explainable bias as someone living on irish ground? 🙂

Ascultati toate cele trei piese in cutia muzicala din dreapta paginii!

Reclame
Etichetat

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: