“Biblia o fost scrisă de nişte escroci”

“Biblia o fost scrisă de nişte escroci. Îs nişte aiureli. Ascultă-mă ce-ţi zic. Avraam? Păi ce-o fost ăla? Un profet? Da de unde. Un fel de zeu.”

Am geamul deschis. Până nu demult am crezut că îmi aerisesc camera. Acum sunt sigur că mi-o poluez, nu cu aer, ci cu propagandă ateistă. La Tony, vecinul de vizavi, un fost campion la caiac canoe, bătrân şi flecar, a sosit un prieten de pahar. Am auzit câteva frânturi de conversaţie şi mi-a fost destul să înţeleg că a primit ca musafir un ateu care îi îndrugă enormităţile darwiniste şi îi denigrează Scriptura numind-o “o treabă a unor escroci”, plină de aiureli şi , basme şi chestii neştiinţifice. Asta îl dă gata pe Tony. NEŞTIINŢIFIC. Un aşa sublim neologism  îl lămureşte pe Tony că Biblia nu e de el. Mă cutremur auzind cum Evanghelia e batjocorită în felul ăsta la doar câteva zile după sărbătorirea celui mai important moment din istorie, învierea Fiului lui Dumnezeu, şi îmi planific o discuţie cu otrăvitul meu vecin.

Câtă nevoie e de oameni care să fie “totdeauna gata să răspundă oricui va cere socoteală de nădejdea care este în voi” (1 Petru 3:15). Iar nădejdea care ne-a fost dată nu înşeală, ci este certificată de Duhul Adevărului care sălăşluieşte în noi. Nu avem o credinţă oarbă, aşa cum ne acuză mereu ateii, ci una cu vedere limpede a mărturiilor creaţiei şi descoperirii dumnezeieşti. Această credinţă trebuie exprimată şi “făptuită” (“tradusă” în fapte)

(Pentru cei care au ochi de văzut şi urechi de auzit şi minţi de înţeles atare giumbuşlucuri lingvistice cu oareşce promisiuni de conciliere teologică): Credinţa trebuie să făptuiască şi faptele trebuie în-credinţate!

Anunțuri

24 de gânduri despre „“Biblia o fost scrisă de nişte escroci”

 1. Kubla Khan spune:

  Batjocură, de acord! Propagandă ateistă, clar! De ce o fi ap[rut ateismul? Pe musaafirul lui Tony nu îl ştiu, dar am cunoscut şi cunosc oameni inteligenţi cu un caracter ales… şi totuşi respingând creştinismul. Dacă adâncim puţin problema nu creştinismul îl resping, ci BISERICA. Greşim în vreun fel? Eşti de acord cu Dumnezeul prezentat în bisericile baptiste?

 2. ink justice spune:

  Ce i-as zice cateva „prietenului” ateu … dar oricum, dupa fapta si rasplata …Daca faptele credintei nu mai vorbesc prin noi in lumea de azi este datorita lipsei Credintei din noi. Lipsa Credintei se manifesta in noi cel mai usor pe plan lumesc, prin ganduri, vorbe, fapte si simtiri lumesti. Degeaba ne declaram credinta si mergem la biserica daca pe plan lumesc ne certam cu aproapele sau cu propria familie, daca ajungem la conflicte si violente, la sentimente de manie si ura, la dorinta de a lovi si rani, la gandul doar de a o face, la porniri trupesti, la dorinte si aspiratii lumesti, la indiferenta fata de vecin si de trecatorul de pe strada, la desconsiderarea altora pe plan material, intelectual, profesional, social, national sau rasial. Cand desconsideram pe un altul desconsideram Sinele precum si pe Creatorul a toate.
  Ai niste articole interesante…imi plac. Intra si tu pe Blogul meu si daca iti place ce vezi si citesti, adauga-ma la „Blogroll”. Mersi 😉

 3. goldbricker spune:

  Goldbricker says : I absolutely agree with this !

 4. Cot spune:

  Din putinul prezentat de tine,mai sus, eu vad ca,tu nu stii ce inseamna sa fii crestin( om cumsecade,om bun… ).Mai e un lucru,tu esti temator,nesigur…tu nu ai credinta in tine…nu ai forta necesara sa-ti fauresti un vis.Credinta trebuie sa fie a ta.Credinta nu se afiseaza,,ca o podoaba scumpa,nu-i un prilej de fala…Ea se simte…De ce nu esti fericit, cu credinta ta? Credinta,ca si binele,nu se impune cu forta.

 5. Salutare ! Vreau sa spun doar atata , ce scrie in biblie e la mintea cocosului , e o nerusinare totala ce scrie acolo. Biblia adevarata (cuvatul lui dumnezeu) (daca exista asa ceva ) nu cred ca ar sunaa asa cum scrie in biblie . Stim cu totii ca biblia e scrisa de oameni , si e scrisa dupa bunul lor plac , dupa cum ei si-ar fi imaginat lucrurile si poate exista si ceva de adevar dar modificat total . Bun sa o luam pe doua cai : 1 cale Biblica si 2 Calea stintiifica. FACEREA LUMII pe cale biblica : 1. La început a făcut Dumnezeu cerul şi pământul. Bun de acord . dar cum lea facut, din ce lea facut? ca sa faca ceva din altceva trebuie si existe un al treile altceva . Niciodata nu poti sa faci ceva din nimic , mereu iti trebuie ceva ca din el sa poti face altceva . Ok sa trecem la alta . Sa trecem acum la calea STINTIFICA .Inca nu sa descoperit adevarul despre facerea lumii si cred ca nici nu o sa se descopera vreodata , pt ca e ceva ce o minte omeneasca nu e capabila sa judece asa ceva … presupuneri sunt , banuieli dar nimic nu e cert. Sa sarim putin la partea asta : „Apoi a zis Dumnezeu: „Să mişune apele de vietăţi, fiinţe cu viaţă în ele şi păsări să zboare pe pământ, pe întinsul tăriei cerului!” Şi a fost aşa. A făcut Dumnezeu animalele cele mari din ape şi toate fiinţele vii, care mişună în ape, unde ele se prăsesc după felul lor, şi toate păsările înaripate după felul lor. Şi a văzut Dumnezeu că este bine. „.Sa sarim putin si pste asta si sa jungem la ADAM si EVA. Dumnezeu la facut pe ADAM si din coasta lui a facuto pe EVA si ei au avut 2 baieti : CAIN si ABEL. De acord deci daca noi oamenii provenim din Cain si Abel care erau barbati amandoi, cum sau inmultit ei ,erau homosexuali si daca erau cum nea nascut pe noi urmasii lor? Bun tot acolo spune asa : „După aceea a cunoscut Cain pe femeia sa şi ea, zămislind, a născut pe Enoh. Apoi a zidit Cain o cetate şi a numit-o, după numele fiului său, Enoh.” . De acord , sa recapitulam : Cain a cunoscut pe acea femeie Ok in regula . Dar de unde a aparut acea femeie? amintitiva ca nu exista decat ADAM , EVA , CAIN si ABEL pe pamant in acea vreme. Atunci de unde a aparut FEMEIA????…………………………. sa sarim putin la o alta parte

  • natanm spune:

   Salutare Maxian, ne poţi scuti de afirmaţii generalizante, răutăcioase lipsite de orice fel de legitimitate şi fundament.
   Orice intervenţie care începe prin “Ştim cu toţii” şi apoi se continuă cu o sentinţă absolută trădează o urât mirositoare şi incredibilă aroganţă. Prin urmare aş fi perfect îndreptăţit să nici nu îţi răspund.
   Totuşi, câteva remarci şi întrebări:
   1. De unde ştim ce zici tu că ştim?
   2. Ce e cu cele două căi? Căi care duc unde?
   3. Întrebările tale despre procesul de creaţie sunt legitime, dar naraţiunea creaţiei din Geneza nu e interesată să răspundă la ele. În schimb naraţiunea răspunde la întrebările: cine este creatorul tuturor lucrurilor? ce fel de creaţie a adus în fiinţă Creatorul? Ce spune felul în care este descrisă creaţia despre Creator?
   4. “Niciodată nu poti face ceva din nimic” De acord, DACĂ, şi doar DACĂ, vorbim despre fiinţe finite, create, adică despre oameni. Nu şi dacă vorbim despre Dumnezeul revelat în Biblie.
   5. Adevărul despre facerea lumii? Nu se poate vorbi despre adevărul despre facerea lumii aşa cum se poate vorbi despre adevărul că ieri a plouat. Ai dreptate totuşi când sugerezi că facerea lumii, procesul propriu-zis, este zona teoriilor, modelelor ştiinţifice. A vorbit cineva de certitudine?
   6. Referitor la dilema Cain şi Abel, vezi încă o dată principiul punctat la punctul 3, mai sus. Naraţiunea Genezei nu pretinde să ofere o descriere istorică, factuală comprehensivă. Este în mod evident un discurs selectiv, şi foarte precis structurat literar. În mod specific, există indicii în text că la data la care Cain este alungat, existau şi alte fiinţe umane pe pământ, a căror apariţie, deşi neexplicată de textul biblic, rămâne totuşi foarte probabilă.
   Îţi recomand cu multă căldură cartea unui teolog evanghelic francez, Revelaţia Originilor (Cluj-Napoca: Peregrinul, 2010) în care vei găsi o abordare captivantă a primelor trei capitole ale Genesei care descriu apariţia universului, omului şi păcatului, îmbinând atenţia pentru detaliu a specialistului, meditaţia profundă a credinciosului şi preocuparea pentru perspectiva ştiinţifică a omului modern.

   http://www.peregrinul.ro/go?SERVICE=PER_RO_PRODUCT&TG_KE_PRODUCT=REVELATIA_ORIGINILOR&TG_KE_DIRECTORY=NOUTATI_EDITORIALE_PER

 6. ala_micutss spune:

  haha ce mai porcarie :))

 7. Alexa spune:

  Au!… Oameni buni. Dragii mei… Imi pare rau sa va stric joaca, insa daca deranjez prea tare banuiesc ca imi va fi sters oricum comentariul.
  🙂
  Imi trec pe la gura foarte multe… Si rad ca proasta (normal ca si sunt una, nici nu ma indoiesc) in fata monitorului. Sunteti… cum sa va spun sa nu va supar prea tare? Sper ca intr-o buna zi NASA sa descopere planeta aia pe care tot o cauta, si intr-o alta buna zi tehnologia sa ne permita sa ajungem la ea… si sa ne caram acolo noi, astia ateii. M-as fi putut gandi sa va trimitem pe voi acolo, dar am ramane noi aici cu toate bisericile voastre si n’avem ce face cu ele, deci mai bine invers.

  Auzi la ei, „propaganda ateista”. Poftim??? Cu voi n’o s’o scoata nimeni niciodata la capat, pentru ca cu nebunii n’ai cum sa te pui.

  • natanm spune:

   Alexa, dacă nu poţi oferi un comentariu inteligent, articulat şi argumentat, de astfel de miştocăreli şi insulte ieftine nu am nevoie. Revoltător-amuzantă aroganţa unora ca tine…

 8. salut! va cer doar sa va puneti capul la contributie ! ganditi si traiti prezentul si asteptati-va viitorul , nu ascultati bazme , si purtati frica cuiva care poate nici nu a existat vreodata .

 9. Cele 10 porunci Dumnezeiesti
  1. Eu sunt Domnul Dumnezeul Tau; sa nu ai alti dumnezei afara de Mine.
  2. Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor.
  3. Sa nu iei numele Domnului Dumnezeului tau in desert.
  4. Adu-ti aminte de ziua Domnului si o cinsteste.
  5. Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant.
  6. Sa nu ucizi.
  7. Sa nu fii desfranat.
  8. Sa nu furi.
  9. Sa nu ridici marturie mincinoasa impotriva aproapelui tau.
  10. Sa nu poftesti nimic din ce este al aproapelui tau. Bun recapitulam. exista un singur dumnezeu nu? , atunci de ce penticostalii se roaga mai mult la isus si nu lui dumnezeu , de ce se mai roaga lumea si la Fecioare maria … Sa nu-ti faci chip cioplit, nici alta asemanare, nici sa te inchini lor. ( atunci de ce bisericile sunt pline de icoane ? pe care lumea le pupa de fiecare data cand intra in biserica ). ….. . Cinsteste pa tatal tau si pe mama ta, ca bine sa-ti fie si multi ani sa traiesti pe pamant. (Sfânta Evanghelie după Matei
  34. Nu socotiţi că am venit să aduc pace pe pământ; n-am venit să aduc pace, ci sabie.
  35. Căci am venit să despart pe fiu de tatăl său, pe fiică de mama sa, pe noră de soacra sa.
  36. Şi duşmanii omului (vor fi) casnicii lui. ) ….Explicatimile si pe astea va rog ! De cand au aparut cele 10 porunci ..sa skimbat ceva pe pamantul asta ? , respecta cineva aceste porunci??? eu cred ca nu …..

  • natanm spune:

   Domnule Maxian, mai întâi faceţi-vă dvs. ordine în minte, şi apoi discutăm punctual. Săriţi cum vă taie capul dintr-o chestiune în alta. Ce au a face cele zece porunci cu practica rugativă a penticostalilor, Rugăciunea la Fecioara Maria şi închinarea la icoane? Ce întrebaţi de fapt? Ah, şi înainte să daţi buzna cu întrebări, pune-ţi mâna şi citiţi dvs. dogmaticile reprezentative ale denominaţiilor ce se identifică cu practicile pe care le enumeraţi. Blogul meu nu e birou de informare teologică, în care dau socoteală de fiecare interpretare şi practică ce se regăseşte în istoria credinţei creştine.
   Referitor la citatele din Evanghelia după Matei, există o tradiţie exegetică bogată în spatele textelor provocatoare la care faceţi referire. În esenţă, e vorba despre polarizarea pe care mesajul radical şi exclusivist al lui Isus, Fiul lui Dumnezeu o produce. Isus Cristos nu s-a întrupat să aducă o pace ieftină, o împăcăciune, ci să arate înspre Sine ca Adevărul, Calea şi Viaţa. Or mesjaul lui polarizează. Unii s-au dat de partea Sa, pe când alţii s-au opus lui şi urmaşilor săi. Dezbinarea a fost vizibilă uneori chiar şi la nivelul familiilor, între tată şi fiu, unul urmaş al lui Cristos, altul potrinic al Său, între fiică şi mama, noră şi soacră etc.
   Nerespectarea poruncilor ce demonstrează, în viziunea dvs.? Operaţi cu o mulţime de premise neinterogate, pe care îmi cereţi să le înghit. Nu, mulţumesc.

 10. Cititi vechiul testament si apoi noul testamen ….si faceti un rezuma si veti vedea !!!

 11. natan asculta : eu nu am nimic de impartit cu biblia si nici cu cei care au scriso , eu am de imaprtit adevarul despre biblie , de ceea ce e scris in ea.

 12. natan tu ai prefera sa crezi ce ai auzit sau sa crezi ce vezi?

  • natanm spune:

   Ceea ce cunosc si ceea ce pot cunoaste nu se reduce la ceea ce pot vedea “cu ochii mei” empirismul asta e total falimentar din motive evidente. Da, cred in valoarea cognitiva a marturiilor credibile. Evangheliile le consider astfel de marturii credibile ale unor martori oculari (vezi – google books – Richard Bauckham – The Gospels as Eyewitness Testimony).

 13. ok. atunci va las cu intrebarile mele si cu aceste subiecte . la revedere !!!!

 14. Salutare ! Vad ca daca eu ma-m lasat de subiectele despre biblie vati lasat si voi .. Hai mai mai spuneti cate ceva.

  • natanm spune:

   V-ati facut ordine in minte intre timp? V-ai interogat premisele? Ati consultat materialele la care v-am facut referire? Sunteti gata sa purtati un dialog civilizat, consistent, punctual?

 15. Vad ca daca am ikis subiectul despre biblie nu mai vreti sa vb nimica . asta e rau zau

  • natanm spune:

   E drept, nu am mai scris de mult pe blog. Am fost extrem de ocupat in ultima perioada. Am de gand sa revin in viitorul apropiat cu texte pe blog.

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: