“Anu’ Nou Fericit”

Început de an. Unii încă mai fac bilanţurile lui 2007, alţii au trecut la proiecte pentru 2008. Îşi întocmesc agende stufoase şi-şi “pun în gând” (hmm… gândul ca suport, nu doar ca şi conţinut) o mulţime de activităţi. Fie că o caută explicit, frenetic, furibund, fie că e vectorul ascuns, din subtextul vieţii lor, cu toţii caută FERICIREA. Da, ştiu că e un loc comun să vorbeşti despre căutarea fericirii, însă cred că tocmai fiindcă ne ruşinăm să o mai amintim dovedeşte că ea este numaidecât o culme pe care n-am vrea s-o părăsim. Reţete se găsesc pe toate gardurile. Unele mai triviale decât altele. Revistele şi reclamele sunt pline de ele. Mă tot mir cine le mai crede. De început de an vă dau o bucăţică de text biblic. Splendid! Bun exerciţiu de analiză retorică 😉

Psalmul 4.6

Întreg psalmul e unul profund dialogal. Există o tensiune vădită între un eu şi ei, între unul singur, “un om” şi “fiii oamenilor”, cei “mulţi”. Sunt mai multe frânturi de dialog. Interlocutorii sunt ba eu-El, ba El-ei, ba eu-Ei.

“Mulţi zic: <Cine ne va arăta fericirea?>Eu însă zic: <Fă să răsară peste noi lumina Feţei Tale Doamne!”

Astăzi m-am dumirit ce anti-răspuns, ce dialog frânt există în versetul 4. Sunt mulţi care ştiu că fericirea, în sensul ei cel mai tare, nu e o chestie peste care să dai din întâmplare, de care să te împiedici hoinărind năuc prin viaţă, nu e ceva ce se obţine prin efort propriu. Trebuie să fie cineva care să arate în direcţia ei. Trebuia ca cineva să o descopere, să O arate. În scenariul din versetul 4 mulţimea întreabă legitim, am spune: “Îmi spuneţi vă rog cam pe unde e fericirea?”. Politicos. Amabil. Sincer. Dar ca să putem vorbi de dialog trebuie să existe un răspuns la o întrebare. În cazul nostru , la o primă privire, avem un anti-răspuns, un tertip prin care se eludeză pur şi simplu subiectul întrebării. La întrebarea “Cine ne va arăta fericirea” te-ai aştepta un răspuns de felul: “Cutare sau cutare”. Ce face David? Eludează PARCĂ întrebarea şi dă un pseudo-răspuns evaziv, total nepoliticos. Te întreabă cineva ceva şi tu îi ceri Altcuiva Altceva. Aparent scenariul e pe dos. Doar aparent. Fiindcă fericirea pe dos a lumii se sprijină pe un om, pe o posesiune sau pe o destinaţie. Fericirea genuină a trăirii în Dumnezeu este Faţa Domnului luminând cu lumina răsăritului peste faţa noastră întunecată. Când lumea întreabă insistent cine e în măsură să arate în direcţia fericirii noi răsturnăm dialogul şi includem în conversaţie un Al Treilea căruia îi implorăm Lumina Feţei peste noi. Ce înseamnă lumina Feţei Tale, Doamne? Hmm. Vast subiect. Duminică am auzit o predică în care s-a încercat o oarecare trecere în revistă a sensurilor pe care o are. Eu reţin şi redau unul. Lumina Feţei Domnului înseamnă apropierea Sa, aflarea Sa în proximitatea noastră, intimitate. Când stai în preajma imediată a Domnului, care e Lumină, lumină puternică, orbitoare, pe lângă care soarele e copil mic, lanternă cu bateriile gata, ţi se luminează şi ţie faţa şi te umpli de…fericire. Iată FERICIREA: a sta în proximitatea Domnului, a fi expus Luminii Feţei Sale. Interesant că El nu luminează cu reflectorul, lanterna, nu luminează cu mâinile. Luminează cu faţa, cu partea fiinţei Sale care păstrează toate trăsăturile Sale distinctive, luminează cu unicitatea Sa. Şi de ce “fă să răsară”? De ce nu “fă să lumineze ca în amiaza mare”? Încerc câteva răspunsuri.

1. Fiindcă lumina de răsărit e plină de adâncime, culoare, e tainică şi moale. 2. Fiindcă răsăritul e doar începutul luminării totale. Interpretând, asta înseamnă că fericirea are un crescendo, are gradaţii. Şi cât suntem aici trăim răsăriturile. Urmează ca în veacul viitor, în vremea de Atunci să lumineze la zenit Faţa Sa peste noi, fiindcă doar atunci “vom vedea faţă către Faţă”.

Să aveţi, aşadar, un An Nou cu lumina Feţei Domnului răsărind peste voi! Peste noi toţi…

Reclame

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: