“Bagă-ţi minţile în cap!” ; “Ţi-ai ieşit din minţi?” ; “Nu-i întreg la minte”

Fulguraţii gândurale despre problematica ieşirii minţii din cap

Trei expresii înrudite folosite în mod curent (nu discutăm instanţele de comunicare şi tonalitatea dialogului în care izbucnesc asemenea îndemnuri şi comentarii). Din câte înţeleg eu, înseamnă că mintea ne poate ieşi din cap, dintr-o matcă virtuală a ei, dintr-un spaţiu dedicat şi închis care îi asigură integritatea (aşa cum cutia craniană adăposteşte în el creierul). Momentul ieşirii minţii din cap corespunde cu o atomizare a ei, o pulverizare, o împrăştiere. Evenimentul e consemnat gramatical prin trecerea la plural a substantivului minte, lucru cu totul şi cu totul neobişnuit. Căci e de bun simţ, e firesc să spui că fiecare om are o minte, una singură , nu mai multe. Aşadar, ai o singură minte care, sub anumite împrejurări, prin dezechilibru, se pulverizează, trece la plural – rău lucru. “Bagă-ţi minţile în cap” e exhortaţia plină de patos de a reveni la integritatea normală a minţii, de a trece de la pluralitatea morbidă a “minţilor” la unicitatea sănătoasă a “minţii întregi”. De aceea, cu precădere despre cei cu boli mintale se spune că nu sunt “întregi la minte”, adică au o minte fărâmiţată. Nu vreau să intru în psihopatologie, nici n-aş avea competenţa necesară, dar în termeni mai puţini specifici sau ştiinţifici, boala înseamnă şi pierderea integrităţii minţii.

Fără a intra într-o analiză a conceptului de “minte” în Biblie (deşi ar fi fascinant!), nu e greu de remarcat că textul înregistrează aproape întotdeauna forma de singular (Ex 31.6 – Am dat pricepere în mintea tuturor ce sunt iscusiţi;Ps. 94.8 – Învăţaţi-vă minte, oameni fără minte; Prov. 11.22 – Femeia frumoasă şi fără minte…; Ier. 5.21 – popor fără minte; 1 Cor. 14.20 – Nu fiţi copii la minte; 1 Pet. 1.13 – Încingeţi-vă coapsele minţii; 2 Pet. 3.1 – caut să vă trezesc mintea sănătoasă etc.)

Despre îndrăcitul din ţinutul Gadara se spune că, după ce a fost tămăduit, a fost “întreg la minte” şi îmbrăcat. A fi sănătos înseamnă a avea o minte întreagă, nefărâmiţată. Iar o minte întreagă se arată inclusiv prin îmbrăcă-minte, prin faptul că acoperă corporalitatea pe care mintea ieşită din cap şi devenită “minţi” ar vrea să o exhibe deşănţat.

Acum că suntem în plină iarnă, deci, vezi bine, putem gânduri şi vorbi “la rece”, ce ziceţi, nu vi se pare că trăim într-o lume plină cu minţi (“minţi luminate”), dar fără minte?

Anunțuri

2 gânduri despre „“Bagă-ţi minţile în cap!” ; “Ţi-ai ieşit din minţi?” ; “Nu-i întreg la minte”

  1. fact fun spune:

    Guess who just brightened up my day? 🙂 Thanks a lot!

  2. patratosu spune:

    Excelent, Natan!
    Mă duc mîine să îmi adun minţile în Biserică!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: