O nouă filă din acel Pateric contemporan nescris încă

Avva Aaron merge spre casă. E pe aleea dintre blocuri. Se gândeşte la lucrurile de sus, prea puţin la cele de pe pământ. Umblă deci smuls din treburile lumeşti, cu capul nu în nori, ci mult dincolo de ei, în Duhul. La o oarecare depărtare se vede o doamnă care îi face vioi cu mâna şi îl strigă:
– Oh, domnu’ Popescu, de când nu v-am văzut… ce mai faceţi?
Avva Aaron răspunde:
– Oh, bine, mulţumesc frumos. Aştept o zi mare!
– Da? Ce zi?
– Păi ziua când Isus Cristos se întoarce să judece lumea şi să-şi răsplătească fiii!
Muţenie. Replica celui care, lămurit lucru acum, nu e al ei domn Popescu a lăsat-o perplexă. Se întoarce, cu ochii mari plin de surprindere, şi pleacă fără măcar să-i spună “la revedere”.

Avva Aaron explică:
– “Vezi, cât de uşor s-ar fi putut frânge momentul de mărturie dacă i-aş fi răspuns sec: “Îmi pare rău, doamnă, nu sunt domnu’ Popescu” şi mi-aş fi văzut de drum… Aşa numele Domnului şi venirea Sa i-au ajuns între gânduri, sămânţa a fost aruncată. Cu udatul şi creşterea se ocupă Duhul. Şi mai e ceva. închipuie-ţi ce conversaţie au să aibă doamna cu adevăratul domn Popescu când se întâlnesc de-adevăratelea… Sămânţa a fost aruncată. Vântul bate încotro vrea, poartă sămânţa Cuvântului cum voieşte (Ioan 3.8).”

Pilduitoare “trăire a clipei”, smulegere a “ocaziei” de mărturie din cotidian! Fiindcă, ideal, gânduralitatea îi e ancorată în celest (Coloseni 3.2), creştinul dovedeşte o maximă disponibilitate şi lejeritate de a comuta dinspre cotidian spre esenţialul trăirii în şi pentru Adevăr. În întâlnirea cu “doamna”, Avva Aaron a dovedit tocmai acea disponibilitate şi lejeritate vrednice de urmat. Prin astfel de trăiri în şi pentru Adevăr sacrul poate oricând irumpe în profan, cotidianul poate oricând fi o trambulină spre sacralitatea întâlnirii cu Crisots. Se pot scrie Patericuri contemporane, fără îndoială…

Reclame

Un gând despre „O nouă filă din acel Pateric contemporan nescris încă

  1. silfaen spune:

    Ce sa mai vorbeasca doamna cu verosimilul popescu? Nu aud ce cuvinte si-ar mai putea spune. a fost o replica excathedra mai mult decat explicita din partea falsului popescu. M-as fi lansat cu o intrebare, doua daca as fi fost in locul doamnei posibil sceptice dupa reactie. discutia si poate „fila” ar fi fost mai interesanta

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare /  Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare /  Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare /  Schimbă )

w

Conectare la %s

Reclame
%d blogeri au apreciat asta: