De la „gândire” la „carte”

sau, altfel spus, from ThinkPad to MacBook!

They are actually friends! But don’t tell anyone…shhhhh!

Nu, postul acesta nu va fi o glosă pseudo-filozofică despre relaţia dintre gândire şi carte, nu că n-ar fi o asociere deschizătoare de discuţii. Acest post are caracter informativ, consultativ şi chiar… publicitar (oops!). Să începem cu începutul:

Din vara lui 2005 încoace mă folosesc de un minunat, zvelt, fiabil şi elegant notebook IBM. Seriei din care face parte T42-ul meu i se spune „ThinkPad”. Cei care cunosc brand-ul IBM, pionieri în ale IT-ului, vor ştii imediat că este vorba de o serie business de notebook-uri, austere ca şi design, fără briz-briz-uri multimedia, dar ultra-portabile, performante şi de încredere. Când l-am cumpărat era vârf de linie, în top-urile revistelor de specialitate. Dar, ca şi cu atâtea produse electronice, dezvoltarea tehnologiei petrecându-se la un aşa ameţitor ritm, astăzi, în 2007, sărăcuţul meu T42 e uşor depăşit. Chiar dacă are un procesor Centrino, azi se discută doar în termeni de Core 2 Duo. Hard-ul, generos la vremea achiziţiei, 40gb, e acum ridiculizat de cele de azi de peste 120 de Gb. Faptul de a fi rămas în urma iureşului progresului tehnologic e evident. Nu, nu agreez ecuaţia modernistă nou=valoros, nu am făcut primii paşi în a-mi vinde laptopul actual doar de dragul noului, obsedat să fiu în pas cu inovaţiile tehnice.

…Îmi vând IBM-ul fiindcă m-am îndrăgostit iremediabil de Apple. Îmi e cunoscută de multă vreme celebra şi ireconciliabila rivalitate dintre PC şi Mac. Nu-mi sunt străine poantele şi ironiile tăioase ale celor de la Apple la adresa PC-ului, Microsoft-ului, Windows-ului. Cu toate acestea nu ştiu de ce până acum n-am băgat în seamă simplitatea „Porsche”-ană, simplicitatea mai exact, user-friendliness, caracterul intuitiv, fără sofisticăreli şi nonsens-uri ale brand-ului Apple. Dar iată-mă acum cu pata pusă pe această marcă remarcabilă, cu design minimalist şi cu o eleganţă cuceritoare, ca să nu mai vorbim de fiabilitate, performanţe, securitate şi stabilitatea sistemului de operare!…

Recunosc că mă despart greu de ai bi em-ul meu. A fost un companion credincios. Nu m-a lăsat baltă când mi-era gânduralitatea mai dragă. A primit aprecieri pentru silueta sa. L-am întreţinut bine, cu defragmentări la timp, cu update-uri Windows de securitate; l-am păzit cât am putut de bine de viruşi şi alte gângânii internautice, doar l-a împotmolelile lui, de care se făcea singur vinovat, n-am avut altă soluţie decât curăţarea totală a sistemului şi „naşterea din nou” (iată că în IT un computer se poate naşte din nou de mai multe ori; deci a nu se confunda cu sensul teologic!). Dar, trebuie să i-o spun, luându-vă pe voi ca martori, că, după câteva zile de tatonări şi zâmbete discrete şi seducătoare cu MacBook-ul, v-a trebui să îl părăsesc, să-l încredinţez altuia. Bine că n-are suflet, doar plastic, metal şi multe fire; l-ar durea cumplit.

Astăzi „îi cer prietenia” Mac-ului. Sunt sigur că mi-o va da, chiar dacă încă nu s-a aşezat la mine pe birou. Urmează să îşi facă sosirea. Nu va veni cu pompă, ci cu proverbiala-i simpli(ci)tate.

Acum, publicitate (menţionarea brand-urilor IBM şi Apple de până acum a fost pur întâmplătoare): dacă doreşte cineva un prieten ai bi em de încredere, cineva căruia nu îi pasă de ultimele inovaţii în materie de laptopuri şi care se va simţi aproape jignit în locul IBM-ului său fără suflet că l-am numit „uşor depăşit”, puteţi găsi informaţii complete despre acest laptop IBM ThinkPad T42 aici: anunt-vanzare-thinkpad-t42.doc
(click dreapta „Save link as”, în Firefox)

Despre trecerea de la Gândire (ThinkPad) la Carte (MacBook) doar la sosirea „cărţii”. Deocamdată…

12219.jpg

Anunțuri

7 gânduri despre „De la „gândire” la „carte”

 1. Teofil S spune:

  Natan, eu am încercat să fac trecerea, dar încă ezit între pc şi Mac (să nu mă audă macuser-ii înfocaţi). Sunt mai multe de învăţat pe Mac. Dar presupun că ştii. Eu cu un MacBook mă încerc de ceva vreme. E stabil, n-am ce comenta, e de treabă. Şi, dacă trebuie, e şi pc-friendly. Că de „ei” e mai mulţi ;)).

 2. Teofil S spune:

  Am uitat virgulele. Reiau pentru acurateţe: „că, de!, „ei” e mai mulţi.

 3. natanm spune:

  Teo, nu mai ezita „intre PC si Mac”. Fă trecerea imediat, dacă poţi, evident. Sigur, sunt destule de învăţat pe Mac. Îmi va lua şi mie ceva timp să mă acomodez cu un nou sistem de operare. Dar, Mac-ul fiind atât de user-friendly, cred că voi avea un prieten de nădejde încă de la primele clickuri şi apăsări pe taste 🙂

  P.S. Menţionez că încă nu îl am. Încă tatonez ofertele din State, dar „m-am băgat în boală”, sau mai bine „m-am adâncit în boală” deunăzi când am intrat în reprezentanţa Apple din Oradea, str. Avram Iancu. Dacă n-ai fost, du-te să respiri aer proaspăt de Mac acolo.
  Toate cele bune!

  p.s. – nu uita să-mi reţii tratatul de semiotică al lui Eco, dacă dai peste el în Narnia voastră…
  Mulţumiri!

 4. flavius spune:

  Hei natan, atunci sa-ti vezi mac-ul pe biroul ala al tau lung si lat iti doresc, cat de repede 🙂 merita toti banii dar eu tot n-am trecut inca, la ceea ce am nevoie, nu m-as multumi fara un MacBook Pro si inca nu e timpul pentru investitie 🙂 dar va fi odata. Cu jumatate din banii de-un MacPro anul asta mi-am luat un notebook HP Pavilion super elegant, high-end inside-outside. Dupa mine cei de la HP fac cele mai frumoase laptop-uri PC, doar Sony Vaio mi-au mai placut, dar cu Sony eu m-am ars de cateva ori ca brand si i-am lasat. Asta vorbind de pc-uri. Insa cert lucru, si designul la Apple da clasa!

  Well, s-auzim de bine 🙂 si sper sa iti vinzi aibiemul!

 5. natanm spune:

  Multumesc, Flavius. Da, mi-am vandut aibiemul. De acord in privinta HP-ului ca si investitie buna in PC. Stiu de MacBook pro. Mi-ar fi placut si mie, dar intr-adevar pretul il face, deocamdata, inabordabil. Inca nu mi-am primit „Cartea”, dar marturisesc ca abia astept. Keep in touch!

 6. Vlad spune:

  Flavius zice bine cu hp-ul, cele mai bune idei la design si tot ce ti-ai putea dori de la un laptop. Am comparat oferta unui MacBook cu un HP de 14.1 si am inclinat spre cea de-a doua. Sa ne vedem acasa!

 7. natanm spune:

  Vlad, ofertele, zic eu, trebuie judecate dupa nevoi, după regimul de folosire. De pilda…ce să fac cu 4gb de ram dacă eu nu lucrez cu softuri de grafica intensă, cu multiple fişiere grafice imense deschise deodata? De ce imi iau o placa video cu peste 128MB dacă nu sunt gamer? De ce să mă plâng că nu are expansion slots dacă nu sunt genul de user care să ataşeze o mie şi o sută de memorii externe? Deci fiecare computer se adresează unui anumit tip de user. Eu am socotit că MacBook-ul mi se adresează mie. Ba mă gândesc că s-ar putea să-l folosesc chiar şi sub posibilităţile lui.
  Dar, prefer să dau un bănuţ în plus pentru o sculă cvasi-invulnerabilă la viruşi şi spyware, cu cel mai stabil sistem de operare (Mac OS X Tiger…urmează „Leopard”) decât un Vista plagiat care, ca să ruleze decent, are nevoie de o seamă întreagă de upgrade-uri de hardware, şi despre care nimeni nu ştie încă dacă are ceva stabilitate sau va însemna întoarcerea la versatilitatea ediţiei ’95. În plus, Mac-urile recente permit rularea simultană, la performanţe identice, a 2 sisteme de operare: Windows şi Mac OS X. Fie prin boot camp, în mod real, fie prin virtual machine. În plus, a cam dispărut problema incompatibilităţii soft-urilor. Există până şi Office pentru Mac.
  Well…o să mă întrebi de ce fac pledoaria asta? Păi fiindcă vreau să contaminez lumea cu o experienţă computericească excelentă pe care numai un Mac o poate da. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: