Şcoala de vară „Perichoresis”, 15-18 august 2007, Oradea

Acest post, scris la câteva zile bune după închierea Şcolii, conţine impresii şi concluzii personale la ceea ce, pentru mine, a fost un eveniment hotărâtor în dezvoltarea mea. L-am scris nu la comandă, nu ca să fac o apologie în faţa detractorilor, ci ca să pun în cuvinte bucuria stârnită de acele zile petrecute la Oradea.

Un proiect ambiţios, în mod cert o reuşită. Pentru mine, un impuls spre atingerea competenţei şi excelenţei. Am plecat la Şcoala de vară cu entuziasm şi cu sentimentul că mi se face o mare onoare, tînar la 23 de ani, în an terminal la Litere, să stau alături de oameni ca şi Cristian Bădiliţă, Alin Suciu, Octavian Baban, Dorin Axente, Marius Cruceru ş.a, autentici specialişti în domeniul lor. E prima mea experienţă de acest fel. Remarcabilă mi-a părut perfecta împletire între înalta ţinută profesională a prezentărilor (prezentarea autorului acestui text se exclude), discuţiilor de după, ŞI atmosfera degajată, aerul cordial, de încurajare reciprocă. Există prea mulţi intelectual înţepaţi care cred că aroganţa e apanajul competenţei şi statutului de specialist. Şcoala de vară mi-a confirmat lucrul pe care l-am luat demult pentru mine: adevăraţii intelectuali/specialişti/oameni competenţi sunt modeşti, abordabili, cu „nasul pe jos”.

Prezenta unor artişti ca Voicu Bojan, cu o expoziţie de fotografie remarcabilă ce trebuie, şi merita!, să primească atenţie şi o receptare adecvată, actorul Răzvan Ionescu, poetul Nichita Danilov a fost frişca (desertul, după cum îi spuneam) de pe „tortul” şcolii propriu-zise, vârtos, savuros, servit pe timpul a 4 zile.

Aerul intim şi totodata consistenţa dialogului m-au impresionat cel mai mult. Calitatea discursurilor şi competenţa afişată fără emfază a fost pentru mine un adevărat impuls spre atingerea excelentei. „Materia primă” a şcolii fiind textul inspirat al Noului Testament, multiplele perspective ilustrate prin prezentări nu au făcut decât sa releve bogăţia, adâncimea, desăvârşirea Scripturii.
A fost Şcoala de vară un eveniment ecumenic? Nicidecum, dacă înţeleg prin ecumenism o negociere a fundamentelor confesionale, împăciuitorism ieftin şi spirit de compromis în sfera convingerilor. „Perichoresis” a fost, mai degrabă, un minunat moment trans-confesional de celebrare a textului sacru, dar şi prilej de mărturie pentru cei care îşi asumă textul Scripturii la nivel existenţial.

Sunt sigur că nu vor înceta să apară criticile, spectrul complet, până la defăimare. Orice proiect, orice iniţiativă îsi găseşte, mai devreme sau mai târziu, defăimătorii lui, şi parcă în context românesc…cu atât mai mult. Însă ceea ce niciun critic nu va putea fura este bucuria reală a întâlnirii unor oameni din şcoli, ţări, confesiuni diferite în jurul Cuvântului, bucuria prieteniei atât de uşor înfiripată şi cuvintele încurajatoare, aproape măgulitoare, spuse de oameni ca şi Cristian Bădiliţă, Ştefan Colceriu, Răzvan Ionescu la adresa teologilor evanghelici români.

Aprecieri deosebite se cuvin a merge în direcţia lui Marius Cruceru, principalul artizan al acestui eveniment. Şcoala de vară organizată de dumnealui dă speranţă în ceea ce priveşte implicarea teologilor/oamenilor de cultură evanghelici români în spaţiul academic şi în arena ideilor, ca alternativă absolut necesară la “ghetoizarea” fundamentaliştilor nedialogabili. Avem oameni care sa o facă – întâlnirea de la Oradea (şi nu numai) ne-a dovedit-o; avem şi novici care sunt chiar în spatele lor, gata sa le calce pe urme…

Anunțuri

2 gânduri despre „Şcoala de vară „Perichoresis”, 15-18 august 2007, Oradea

  1. […] La patratosu Un loc pentru chestii drepte intr-o lume curba « Ce este un intelectual? Uite şi de bine despre şcoala de vară August 22nd, 2007 Gândurarul, care a fost la toate sesiunile şcolii de vară (important aspect, nu? ca să poţi critica sau aprecia), la fel ca şi Adamaica, spune… […]

  2. adamaica spune:

    E bine, Natan! E bine ca ai prins deschis, ca-ntr-o fotografie maaare, cateva zile de neuitat! Bucuria nu ne-o poate lua nimeni, chiar daca o comenteaza. 🙂

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: