„Te-ai prins?”

milk_glass.jpg ––>>> iaurt.jpg
„Pildele lui Solomon… pentru prinderea înţelesului unei pilde sau al unui cuvânt adânc, înţelesul cuvintelor înţelepţilor şi al cuvintelor cu tâlc.” (Proverbe 1.1,6)

Iată o întrebare pe care tânăra generaţie va trebui mai întâi să o explice celor ajunşi la senectute, condamnaţi la o oarecare desuetudine în anumite chestiuni, şi cu atât mai mult la nivelul limbajului. Expresia de faţă e înrudită cu „a(-ţi) pica fisa”, chiar dacă tradiţia românească a casinoului sau jocurilor mecanice nu e atât de impresionantă. Poate expresia se năştea pe vremea telefoanelor cu fisă, mult înainte de cele cu card, mobile etc. Fără a intra în toate complicaţiile filozofiei limbajului, pragmaticii, speech-act theory, vom spune că expresia îndeplineşte funcţia fatică a limbajului, căutând să verifice atenţia şi înţelegerea conlocutorului cu privire la un mesaj transmis anterior.

În cheie cvasi-ludică, dacă e să glosăm puţin pe marginea expresiei, rememorând şi apropierea de fermentarea laptelui pe care giumbuşlucarii lingvistici o fac în anumite dialoguri colocviale, „te-ai prins?” încearcă să stabilească dacă s-a făcut trecerea de la fluid, inconsistent şi diform spre consistenţă. Înţelegerea e aranjare a informaţiei primite printr-un efort de „prindere” a ei, de aducere sub o formă aprehendabilă şi integrabilă într-un compartiment mental. Laptele, în forma lui fluidă, se varsă, se risipeşte, pe când formele de lapte fermentat (sana, iaurt, chefir etc.) sunt aureolate de consistenţă, au densitate, se consumă „cu saţ”, provoacă papilele gustative printr-un gust ascuţit-acrişor, pe când laptele e plat ca şi gust.

Şi, uite-aşa, fragmentul ăsta de text jucăuş s-a transformat într-o pledoarie pentru produsele derivate din lapte, nu pentru laptele însuşi. Închei aici fiindcă mă apropii periculos de mult de industria alimentară şi producţia de lapte/produse pe bază de lapte. Aştept să-mi pice fisa şi să mă prind (pe mine însumi…şi asta merită exploatată) dacă există şi alte deschideri de sens pe care le-aş putea străbate după ce voi fi fermentat un pic. V-aţi prins?

Anunțuri

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: