Post festum

S-a încheiat Sărbătoarea, calendaristic vorbind. Sperăm ca ea să continue, totuşi, în vieţile şi în „gândurarul” nostru.  Paştele au trecut cu tot cu ouăle lor roşii cu fel şi fel de modele şi cruciuliţe, cu iepuraşul şi privirea-i mereu descumpănită, cu felicitările policrome păstrând prea puţin, dacă nu chiar deloc, din miza reală a Paştelor – Moartea şi Învierea lui Cristos Isus -, considerăm că e un bun prilej de a trage câteva concluzii… amare.

Hristos a înviat! – iată o declaraţie puternică, cutremurătoare chiar, care s-a bagatelizat într-atât încât a căzut în simplă lozincă încărcată cu un conţinut considerat oricum retrograd, tradiţionalist, extrem de discutabil în lumina”noilor descoperiri ştiinţifice” puternic şi deformant mediatizate. Aiuritor şi înspăimântător fapt cum o astfel de declaraţie cu infinite implicaţii teologice, practice, metafizice, liturgice etc. poate fi rostită din gura unui om care imediat după „…a înviat” îşi continuă peroraţia împănată cu sudalme, vulgarităţi, minciuni, calomnii şi bădărănii verbale. Aiuritor şi înspăimântător cum televiziunile brusc se „spiritualizează”, revizitează creştinismul oferind câteva filme cu teme biblice, o emisiune-două despre „ce anume sărbătorim” şi introducând salutul creştinesc specific Paştelor în câteva imagini-promo, ca apoi, după tradiţionala indigestie post festum, să-şi reia grila de programe imbecilizante, obscene şi ridicole în conţinut.

S-a încheiat sărbătoarea. Nu ne mai salutăm cu „Hristos a înviat” şi pandantul „Adevărat a înviat”. Am re-căzut în prozaicul agresiv al vieţii zilnice. Cât de uşor am închis paranteza unei sărbători care ar trebui să ne marcheze fiecare zi şi clipă (kronos-kairos)…Cât de uşor poate fi Cristos asociat cu mizeriile lumii în fraze şi discursuri dizgraţioase.

Asemenea concluzii invariabil amare se pot trage la nesfârşit. Pentru noi, cei care ne-am zidit viaţa şi credinţa pe Învierea lui Cristos, Sărbătoarea continuă, o sărbătoarea a Vieţii care a strivit moartea, o sărbătoarea a luminii care a biruit întunericul.

Să trăim, să vorbim şi să făptuim, deci, pe temeiul Învierii, ca la Paştele viitor, congruenţa deplină între explozivul „Hristos a Înviat”-„Adevărat a înviat” şi purtarea/rostirea noastră de până atunci să fie lămurită şi imposibil de tăgăduit!

Anunțuri

2 gânduri despre „Post festum

  1. INC spune:

    Cu „Hristos a inviat” ne salutam 40 de zile, pana la Inaltare, intrucat praznicul Pastilor tine 40 de zile la care s-ar mai putea adauga si cele 10 dintre Inaltare si Rusalii, tot pascale in caracter; „Missale ambrosianum” numeste aceasta perioada liturgica cuprinsa intre Pasti si Rusalii „o singura duminica de 50 de zile”. Noi, ortodocsii, o numim „Penticostar”.

  2. natanm spune:

    De acord, aveti dreptate. Realitatea e ca sunt tot mai putini care continua sa se saluta astfel dupa a 2 sau a 3 zi de Paste-Inviere. Dar e buna precizarea. Exactitatea nu strica niciodată! Mulţumiri!

Lasă un răspuns

Completează mai jos detaliile tale sau dă clic pe un icon pentru a te autentifica:

Logo WordPress.com

Comentezi folosind contul tău WordPress.com. Dezautentificare / Schimbă )

Poză Twitter

Comentezi folosind contul tău Twitter. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Facebook

Comentezi folosind contul tău Facebook. Dezautentificare / Schimbă )

Fotografie Google+

Comentezi folosind contul tău Google+. Dezautentificare / Schimbă )

Conectare la %s

Anunțuri
%d blogeri au apreciat asta: